زمان تخمینی مطالعه: 2 دقیقه
در حالی که قوانین و پروتکلها برای مدیریت استفاده از هوش مصنوعی توسعه مییابند، جامعه دانشگاهی از گزارش بلمونت به عنوان ابزاری برای هدایت اخلاق در تحقیقات تجربی و توسعه الگوریتمی استفاده کرده است. سه اصل اساسی وجود دارد که از گزارش بلمونت بیرون آمده و به عنوان راهنمای طراحی اصول ایجاد اخلاق در هوش مصنوعی عمل میکند که عبارتند از:
- احترام به افراد: این اصل استقلال افراد را به رسمیت میشناسد و انتظارات محققان را برای محافظت از افراد با خودمختاری کاهش یافته که میتواند به دلیل شرایط مختلفی مانند بیماری، ناتوانی ذهنی، محدودیتهای سنی باشد، حفظ میکند. این اصل در درجه اول بر ایده رضایت تأثیر میگذارد. افراد باید از خطرات و مزایای بالقوه هر آزمایشی که بخشی از آن هستند آگاه باشند و باید بتوانند در هر زمانی قبل و در طول آزمایش شرکت کنند یا کنار بکشند.
- سودمندی: این اصل صفحهای از اخلاق مراقبتهای بهداشتی را حذف میکند، جایی که پزشکان سوگند یاد میکنند که “آسیب نرسانند”. این ایده را میتوان به راحتی در هوش مصنوعی به کار برد، جایی که الگوریتمها میتوانند جهتگیریها را در مورد نژاد، جنسیت، گرایشهای سیاسی و غیره، علیرغم قصد انجام خوب و بهبود یک سیستم خاص، تقویت کنند.
- عدالت: این اصل به مسائلی مانند انصاف و برابری میپردازد. چه کسی باید از مزایای آزمایش و یادگیری ماشین بهره مند شود؟ گزارش بلمونت پنج راه برای توزیع بارها و مزایا ارائه میدهد که به شرح زیر است:
- سهم مساوی
- نیاز فردی
- تلاش فردی
- مشارکت اجتماعی
- شایستگی
اصول ایجاد اخلاق در هوش مصنوعی و کاربردهای متنوع آن چالشی مهم برای این حوزه بوده و مشخص کننده نحوه صحیح تعامل سیستمهای تولید شده در این حوزه است.